Cserhátszentivániak Világtalálkozója

 

Dr. techn. Szilassy Kálmán 2016. június 06. 17:31
Őseim a 18. sz. elejétől szentivániak.
Nagyapám Károly, Antal szépapám sírja
a tem.-ben. 2016.06-ban először leszünk a v.találkozón Miklós, Dénes
fiaimmal, László u.-öcsémmel és az ő
Bendegúz fiával
Szigeti József 2016. május 06. 09:31
Meghatódva olvasom a fenti sorokat,részt vettem a 2015.ös találkozón,sok ismerőssel találkoztam,jó volt olyanokkal is találkozni akikkel már 50-60.éve nem találkoztam,remélem ebben az évben is el tudok menni.Az elkövetkezendő találkozó megszervezéséhez sok sikert ivánok.
2016. június 25, szombat. Nyolcadszor. 2016. április 30. 08:20
Szentiványt-szeretők ünnepe. Találkozás a kultúrháznál, 10 órakor szentmise, temetők közös látogatása, tisztelgés a hősök és áldozatok emlékművénél, ebéd, színpadi program, baráti beszélgetések, gyermekfoglalkoztatás, szabad programok, …
Terjeszd a meghívást, hogy minél többen lehessünk értékőrző és értékteremtő közösségünk
aktív tagja
Élménybeszámoló 2016. március 05. 10:23
Visszagondolva a 2015. évre öröm tölti el a szívem, különösen, hogy ismét aktív résztvevője lehettem a Világtalálkozó megvalósításában.
Felelősségteljes, idő szűkét okozó hivatásom ellenére és mellett is tudok energiát szentelni a falu a lakói az érkező vendégek egy szép napjának megszervezésére, a pozitív közösségi élet megvalósulása céljából.
Kora reggel már a színpad díszítésén ügyködve beszélgettem az érkező volt szentiváni emberekkel, reggeliztem velük az általuk hozott pogácsákból, mert ők sem jöttek ám üres kézzel. Díszes lett a kultúrház nagyterme, szaladás öltözni, majd fogadni az érkezőket, azokat akik így vagy úgy, de kötődnek szülőfalunkhoz és mindegy, hogy én ismerem vagy sem, ha ezidáig idegen hát legalább ilyenkor megismerhettem végre. Egyre többen és többen lettünk és a templomba mentünk, amely megtelt, ami a gyermekkorom juttatta eszembe, amikor még minden vasárnap „tömve” volt az Isten háza a kórustól a bejárati ajtóig és kántori kísérettel zajlott a szentmise, mint történt ez a világtalálkozón is, ami emelte az ünnep hangulatát és könnyet csalt a szemembe. A temetői megemlékezés során alkalmam nyílt megkoszorúzni az emléktáblát, melyet az első világtalálkozón helyeztünk a régi templom oldalára. Aztán ebéd, a finomabbnál finomabb étkek dicsérete következett, melyet a színpadi riportok és a Herencsényi asszonykórus a Pannónia néptánccsoport, szamuráj harcművészeti bemutató, gyermekrajz kiállítás megtekintése és értékelése, országgyűlési képviselő Úr köszöntője és a polgármesterünk megnyitóját a kötetlen beszélgetések követtek. A pódiumon fejtettem ki leginkább aktivitásomat és szólítottam meg a legtávolabbról érkező egykori szentiváni lakostól kezdve a mindennapjaikat itt élő falumbélieket is. Gondoskodtam az esti hangulatról is, hisz a szintén visszatérő zenész ismerősöm szolgáltatta a talp alá valót a hajnalba nyúló bálban.
Várom az ideit is, várom, mert újabb arcokat is láthatok e rendezvényen is, régi újakat vagy teljesen újakat is. Kell, hogy a szürke hétköznapokból legalább évente két alaklommal: világtalálkozó és ,vendégség(falunap) összejöjjünk mi helyiek - innen elszármazottak - ide betelepülők. Kell, hogy ne a mendemondák alapján ismerjük egymást, hanem személyesen. És mi ez a két rendezvény? Nagyszüleim, szüleim fiatalsága idején heti rendszerességgel közösségi életet éltek az emberek. Most évente kétszer legalább! Őrizve ezzel a múlt emlékeit, megélni a jelent és építeni ezzel a jövőt!
Mindig is közösségi ember voltam, arra ösztönzök mindenkit, hogy legyen az, mert minden ember tud tenni a közösségért - különösen ahol sajnos már csak ilyen kevesen vagyunk, mint Szentivánban – valaki pusztán a jelenlétével, valaki kétkezi munkájával, valaki hangjával, valaki táncával, valaki…, de mindenki értékes valamiben és ezt az értékét ossza meg a másikkal! Több éve egy esemény kapcsán azt mondtam: „Szentiván a csodák faluja”, ez így igaz, mert csodálatos a maga természeti adottságai végett és az itt élő emberek miatt is.
Legyünk büszkék -vagy inkább azok is vagyunk- falunk múltjára, de tegyük olyanná a jelenünket is, hogy majd erre is büszkék lehessünk!
Amikor téli vasárnap délutánonként végigsétálok a falun „sírnak” a házak: üresek, elmentek… 10 év múlva ne hagyjuk, hogy „ordítsanak”. Részben a világtalálkozó egyik pozitivitása, hogy a templomlépcső is megújulhatott, azt kívánom, hogy legyen a következőkben az is az eredménye, hogy a kapcsolatok építésével – ha már mi, csak helyiek, nem tudjuk, mert van már itt helyben – az innen elszármazott szentiváni vagy a vele érkező barátainak ajánljuk üres ingatlanjainkat.
Legyünk nagylelkűek, vendégszeretők s akkor minket is és Cserhátszentivánt is még jobban szeretni fogják majd az emberek.
Szabó Tímea
Cs.VIII.V. 2016. június 25, szombat 2016. február 10. 14:17
Minden Szentivány-szeretőt hívunk és várunk
VII. után 2015. július 02. 12:41
289 regisztrált résztvevő örült egymásnak. A facebookon már képek, emlékezések is megtekinthetők.
Köszönet minden vendégnek-vendéglátónak
2015. június 27 2015. június 09. 15:20
Cserhátszentivániak VII. Világtalálkozója .
MEGHÍVÓ /PROGRAM
9.00 Regisztráció a Kultúrháznál,
A kiadvány átvétele
10.00 Hálaadó szentmise a templomban,
Temetők (katolikus, evangélikus, izraelita) látogatása
Emléktábla megkoszorúzása
12.00 A hősök-áldozatok emlékművénél emlékezünk
12.30 Ebéd
sertéspörkölt- a hús Balás István farmjáról
alsótoldi nyúlpaprikás - a Lab-Nyúl Kft ajándéka
zöldség és gyümölcs – Fodor László vállalkozó ajándéka Zagyvaszántóról
vendég-hozta sütemények
14.00 Közös program a Kultúrházban
A palotási Kenderike gyermek néptáncegyüttes
Pannónia néptánc csoport Kerepesről
Kiállítás, gyermekrajzok megtekintése
Visszaemlékezések. A falu múltja, jelene és jövője
Szamuráj harcművészeti bemutató
17.00 A Téka együttes koncertje. Ének, zene, tánc
18.00-tól Bál, zenél Bacsa Tamás Kozárdról
Folyamatos programok: Családi és baráti találkozók,
Gyermek kuckó, játékok, beszélgetés, séta
Visszaemlékezés a VI.Világtalálkozóra 2015. március 06. 16:31
2014. június 28, szombat.
Szentiványt szeretők találkozója. Őslakók, elszármazottak, letelepültek, pihenést keresők, és barátok. Világ? Külhon (pl. Bonn, Grenoble), Kárpát-medence, Nógrád, Felvég, Babos, Alvég, Part, Sziget,…
VI. (hatodik), és (előjegyezhető!) mindig június utolsó szombatján. Szent Iván (azaz Keresztelő Szent János) (egy)házáról neveztetik a falu 1087 óta. 1759-1941 között a június 24. utáni vasárnap volt a templombúcsú, bocsánat a VENDÉGSÉG. Gyermekkorom nagyon várt, legszínesebb napja. Jöttek, hazatértek fakarusszal, „taxival”, motorral, biciglivel, gyalog. Templom, temető, ringlispil, kocsma, bál, verekedés. Hát Te még élsz ?, hogy vagy ?, család ?, hol laksz ?, miből élsz ?, emlékszel?, üdvözlöm!
2009 óta folytatjuk. Folytassuk!

A falu, a temető, a kultúr takarítása és berendezése, a bevásárlás, a disznóölés, sátorállítás, főzés, … a már jól kialakult rend szerint történt. Dehogy történt, nagy szorgalommal végezte számos segítőnk.

Aki nem akart elkésni odaért a szentmisére. A Csíkból származó istenszolga, Urus atya érzi, hogy mit érzünk. Nagyszerűen el is mondja.
A turai kántor-karnagy és kórusa gyönyörűen énekel, lélekemelő bemutatót tart a szentmise végén, színesíti a temetői, majd a hősök emlékművénél tartott megemlékezést. Tura. Ott volt káplán Murányi Miklós atya, s nyugdíjbavonulása után még vagy tíz évig Szabó István atya is itt szolgálta a lelkeket.

Temető. Főhajtás, koszorúzás, emlékfa meglocsolása a katolikus oldalon. Lelkészi áhitat az evangélikus ősök sírjánál. Ökumenikus ima és ének. (ökumenikus = egységes, egységre törekvő, ökonomikus = gazdálkodási).

Izraelita temető. Koszorú, kövecskék, főhajtás.

Hősök és áldozatok emlékműve. Nevek, évszámok, sorsok. Ének, ima, koszorúzás (Szabó Gyula, Balás Jancsi), hála.

Disznópörkölt Noskó módra, találkozósok hozta sütemény-költemények, víz, üdítő. Egészségünkre.

Kultúrházi programok, beszédek, beszélgetések, …

A palotási gyermekek fergeteges népi táncát áldozatvállaló szüleiknek (köztük Szondy is volt!) és lelkes tanáraiknak köszönhetjük. Tartós élményem, hogy átérezhettem közöttük az előadásra készülő Tökmag és barátai, öltöztető hozzátartozóik és felkészítőik hangulatát, lelkesedését. Örülök, hogy a „jutalmul” kapott szentiványi címer-torta ízlett nekik.

A gyermek-foglalkozató most is nagyon kedvelt volt. Olyan jól érezték magukat, hogy most csak Scmidt Bogi jött fel a színpadra, előadva kedves ………………

Legnehezebb munkám minden évben a színpadi 3-5 perces „fellépők” rábeszélése.
Zeller Beatrix örült, hogy több évtized után rátalált a Csernus rokonságra.

Geiger József, a Parton nyaraló soroksári a jobb kapcsolatépítés lehetőségéről, hasznosságáról szólt.

Benő Kálmán tanár úr emlékeit, falunkról szóló értékelését a 2014-es évkönyben (129. oldaltól) olvashatod. Egy tanévnyit (1959) volt csak nálunk. Engem sajnos nem tanított. Gyurka tanító bácsi temetése előtt 5-6 órát együtt töltöttünk. Emlékezetes beszélgetésfolyam volt.

Cservölgyi Barna szívesen beszélt régi élményeiről, csillogtatta névmemóriáját.

A gödöllői egyetemisták falukutató munkájáról a kiadvány beszámol, én itt a regisztrációt végzők és a teremrendezők munkáját szeretném külön kiemelni, megköszönni.

A délután hangulatfelelőse a méltán híres TÉKA együttes volt. Udvari és színpadi zenéjük, színes és nívós hangszerismertetőjük gazdagító volt. Itt a prímás, Kalász Máté a szentiványi. Édesanyja Gyürky Marika és a „Szív csapat” kedves ajándéktárgyainak bevétele hagyományosan az Alapítványt gazdagítja.

Regisztráltak 274-en. Közülük legkorábban Szabó Gyula (1922), legkésőbb Murányi Boróka (2014) született. A fellépő vendégek zöme és néhány törzsvendég nem regisztrált. Igaz van mindig több olyan hiányzó, aki a „sárga könyv” miatt kegyes csalásra veszi rá jelen lévő hozzátartozóját.

Sárgakönyv? Évkönyv?
6 Világtalálkozó, 6 évkönyv. Több mint 2000 példány, 1116 színes oldal, igényes szerkesztés, képek. Szentivány.
Írja, szerkeszti, kiadja, fizeti, cipeli, … Dr. Szalay Ferenc (SOTE. 1.sz.Bel). A felvidéki Diószeg szülöttje. A Professzor Úr. Pihenni jött a községbe. Közösségépítő. Motor. Áldozatos gyógyító, elismert kutató (991 tudományos idézettség), keresett témavezető, nagylelkű mecénás, … Szentiványi.

Sokan voltunk, jól éreztük magunkat.

Ne feledd:
- Itt(hon) otthon vagy, s ezt megtapasztalhatod legalább minden év június utolsó szombatján!
- Amiről nem tudunk az nincs. Őseid és saját szentiványi tárgyi és személyi emlékeit megoszthatod a honlap és a most olvasott Évkönyv segítségével sokakkal.
- Örülünk, hogy volt időnk egymásra. Üdvözöljük távol maradt szeretteidet is, s üzenjük: hiányoztak!

A szervezők nevében köszönet MINDENKINEK és Ady Endre soraival búcsúzom és hívogatok:

„Vagyok tékozló és eretnek,
De ott engem szánnak, szeretnek.
Engem az én falum vár."
Cserhátszentivániak VII. Világtalálkozója 2015. június 27-én 2015. február 23. 15:14
Minden Szentivány-szeretőt szeretettel hívunk
Sikeres Világtalálkozó volt a VI. is 2014. június 30. 07:50
274 regisztrált résztvevő élvezhette Tura templomi énekkara, a palotási iskolások népi táncosai és a TÉKA Együttes előadásait, a találkozásokat, beszélgetéseket. Jó volt otthon lenni.
Világtalálkozó 2010
Világtalálkozó 2009
Két kezünk munkája 2009

Annyi mindent kéne még elmondanom
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk

Mint a villám tépte magányos fenyő
Mint a vízét vesztett patak, mint az odébb rúgott kő
Mint a fáradt vándor, ki némán enni kér
Otthont, házat, Hazát, nyugalmat már többé nem remél

S bár a lényeget még nem értheted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk

Mint a leszakított haldokló virág
Mint az öt millió magyar, akit nem hall a nagyvilág
Mint a porba hullott mag, mi többé nem ered
Ha nem vigyázol ránk olyanok leszünk mi is, nélküled.

S bár a lényeget még nem érthetted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk!


A video lejátszásához Abobe Flash Player szükséges.
Ha néhány másodpercen belül nem jelenik meg a video,
kattints ide a lejátszó letöltéséhez!

Hozzászólás

* - kitöltendő mező

*
*
*