Oh természet …

(Természeti szépségeink, helyi elnevezések)

Bé(s)zma (514 m) – a felkelő napot sokáig takarja, de szemedet az Ég felé irányítja. A Bakkő (és sziklacsoport) meglátogatandó (főleg kora tavasszal, vagy lombhullás után)
Szurdok (egykori makadam út Bableves felé),
Bészma-alja, Berkó oldal (madárfigyelő kilátóval, egykori kőbányákkal, apróbojtorján, piros gomba fehér pettyekkel, rókalyuk, szarvas, vaddisznó)
Gödör (egykor Simonyi ezredes menedékháza), Anti lapos (gomba)
Tengerszem (egykor a strandot tápláló kikövezett „kút”)
Szigeti kőbánya
Pataktó helye (223 m)

Völgy, Rossz-malom, Kongókő, Zöld lapos,

Cserkész-lapos

Hármas-forrás rezes/szalamandrás vize (fölötte a hegyoldalban kőfolyam), előtte nagy tér, természetes színpaddal, cserkész majd úttörő, majd újra cserkész táborral, lóúsztatóval, ma: mindent visszafoglaló bokrokkal, fűvel.
Ribár háza, Alsómalom (vízművei)

Kangy(d)ikó (som, mogyoró, galagonya, vadkörte, vadalma, csipkebogyó, földieper, …)
Betti-kő, melyen ülve csodás a panoráma: („Ez a világ legszebb faluja”)
Közép-hegy (414 m) (a Bészma és a Magas-hegy (392 m) között), kőfejtő, cser/tölgy/juharfa, csúcson túl vaddisznó dögönye …
Szárazrét, Cserkút-puszta,

Rákóczi és Rákóczi árok, Makkfa, Huta (focizóhely, korábban szénégető?)
Szálláska (a török után visszatelepülő, evangélikussá vált Aranyiak és Sirakyak először ott imádkoztak, s pihentek meg egy tölgyfa alatt)
Pelecke (342 m), zsidótemető, kálvária
Szőlők, Veres hegyi erdők (450 m), Berek alja

Szuha patak - Szentivánig Zsúnyi patak a neve, előtte 15,6 km, utána 25,7 km hosszú, a Zagyvába folyik (szuha= száraz). 1801-ben a megáradt patak elragadta Kapri nevű mérnököt és két gyermekét.

Jóska patak (a Szálláskáról indul, a felvégen keresztül, az orvoslakásnál éri el a Szuhát), egy 1883-as katonai térképen a Szuha patak van helyette beírva. Máshol: a szőlők mögött eredő, a falu és Kutasó/Bokor közötti határpatak a Szuha)

Sziget (a patak és az egykori vízimalom vízvezetője között)
Part (a Rákóczi útnak az evangélikus templomtól a Kangyikóig fekvő része),
Falukert haszonélvezője a (kör)jegyző volt – ez volt a partiak napközije (foci, hempergés, bújócska, sí, szán, hóember és –vár, halászás, …), ma Piarista pihenő

Babos

Betyárvilág

Sisa Pistát a falu határában fogták el

Cserkút - A gyönyörű környezetben lévő egykori Majranek ház két évtizede különféle programoknak ad helyet (alkotóház, testi és lelki tisztítókúrák, feltöltődések, színházi próbák, magyar őshagyomány ápolását szolgáló szertartások, ünnepek, esküvők, ...)
Bővebben: www.solyomfia.hu