Szerintem...

Vélemények, hozzászólások

"A világ legszebb faluja."
(a Betti-kő névadója)

"Az ország legszebb faluja."
(Turcsányi István az országjáró, aki addig dolgozik amíg fel nem dobja a bakancsot)

"A hegyi ember nem elutasító, hanem tartózkodó, kicsit zárkózott. Huzamosan bizonyítanom kell, hogy érdemes vagyok a tiszteletére. Ha ez sikerül: kicsit megnyílik, és mindenben számíthatok rá."
(néhai Füles atya)

"Igen, a temető dombon állva nekem is volt az érzésem, hogy egy csendes nyugodt gyönyörű hely, az egész völgy a faluval együtt. Most már azt is tudom, miért olyan vallásosak Palócföldön az emberek. Csak körül kell nézni, akkor látod és érzed a Teremtő keze munkáját."
(Norbert)

"Korosodván egyre jobban vonzódom szülőfalumhoz. Odaköt egyre több sírhalom, sok kedves, nyugodt, mosolygós, ismerős arc, a nagyon boldog gyermekkor, a csodálatos levegő, a csend, az itt még látható csillagmilliárd, „a felkelő napot sokáig eltakaró, de tekintetemet az Ég felé vivő Bészma” (Gyulay pp.), a Part, a Völgy, a Szuha, a rákászás, békázás, verébszedés, ... a Rossz-malom, Hármas-forrás, Anti-lapos, Kangyikó, Közép-hegy, Rákóczi, ... sípfaragás, kazal- és kútbamászás, foci, patakelfogás, ... Huta, Pelecke, Szálláska, ... a templom, a barátok, szomszédok, papok, tanítók, ... BokorKutasóToldokGarábSzentkút, ... s újra és újra arcok, szavak, élő emlékek."

"Már az feldob, amikor eldöntöm, hogy szombaton „le”-jövök megpihenni, feltöltődni, Jobbágyi előtt pedig (ahol a Szuha a Zagyvába folyik) már a levegőt is másnak érzem."
(szentiványi „Tardi”)

"Hogy lehet az – kérdezik – hogy a többi, kisebb, templom nélküli faluról több adat maradt fel a török időkből, Szentiványt pedig csak pusztának említik, vagy nincs is benne az összeírásban.? Emlékezz: már a római időkben itt vezetett a Hatvan-Szécsény hadiút! És már akkor sem csak Anti-lop-ott, hanem Jumurdcsák is."
(Gyuszi)

"... Gratulálok az üde honlaphoz! Innen veszem a bátorságot a tegezős formához!"
(F.B. piarista atya)