Cserhátszentivánon pihenőknek

1. Isten hozott kedves Vendég, itt a „Béke és hit” (Pax et fides) szigetén, s érezd magad otthon/itthon. Ezt segítheti jelen összegzés, némi helytörténeti ismeret, turista térkép, a falu lakóinak tisztelete.

2. A faluban (szép) szokás, hogy mindenkinek (előre) köszönünk!

3. A csendet őrizzük, a rendet növeljük, s akkor az emberektől, növény- és állatvilágtól sok élményt kaphatunk.

4. Szabadtéri tűzhasználat (nyársalás, bográcsolás) esetén legyünk körültekintőek (hol és mikor szabad, csak a szükséges nagyságban és ideig, ne hagyjuk őrizetlenül, legyen kéznél elegendő víz, ügyeljünk a tűz és a gyermekek felügyeletére, stb.) Fokozottan elő kell készíteni és felügyelni az esetleges száraz (!) gaz égetését. A komposztálás jót tesz a természetnek, a füstölés minden-nek/kinek árt. Főleg a füstölő megítélésének.

Javasolt (testi fáradtságot, lelki békét hozó) séták

(Nem árt ha: kényelmes és erős a cipőd/csizmád, fedett a ruházatod, fejeden kalap, zsebeidben kötszer/fásli, madzag, zsebkés, ivóvíz, csoki, reklámszatyor, pzs, egyik kezedben túrabot, a másikban metszőolló:)

 1. Templom - temető - zsidótemető - kálvária (- patak - volt strand és kútja, volt kőfejtő).
 2. Kangy(d)ikó Betti-kő (a Rákóczi úton, a Parton, az utca végén tábla mutatja: Jobbra fel a dombra 100m - csodálatos panoráma>és madárvilág. (a dombgerincen tovább lehet menni a Középhegy felé, szép lelátás a Völgybe - s akár a Középhegy tetejére is el lehet jutni.). R. út 27/29: romos, volt evang. templom és fa harangláb. Ezzel szemben a „FALUKERT” feliratú kapun be szabad menni - szép lelátás a falura, lejárat a patakhoz (fűzfa, jégerfa, buzogány, bambusz, csalán, virágözön, hangya, béka, hegyipisztráng, szitakötő, vaddisznó/őz nyomok… holló, sas, rigó, fecske, helikoptermadár, patakmadár, szentjánosbogár, …)
 3. Berkó oldali kilátó (naplementekor és napkeltekor a legszebb a kilátás!) - alatta kőfejtő - a Zsúnyi/Szuha patak menti tanösvényen a volt strand és kőbánya.
 4. Völgy (Rossz malom): a Rákóczi út végén „egyenesen” tovább, kb. 300 méter múlva patakátjáró. A túloldalon vissza - megérkezés a kőfejtőnél (3.).
 5. Völgy (Hármasforrás): a Völgyben haladva, a Zsúnyi/Szuha patakon (4.sz.) átérve tovább Ecseg irányába, s további kb. 600 m-t sétálva a volt cserkésztábor helye, balra vannak a kiépített források. (kb. újabb 400 m után a volt malom renovált vízmű-rendszere, majd tovább haladva egy Ecseget védő vízgyűjtő létesítménye látható).
 6. A Rákóczi úton az evangélikus templom és harangláb előtt jobbra fel - majd a kopár dombtetőig - jobbra fordulva a földúton a dombtetőn nagy ívben vissza a faluba (visszaérkezés a Babosba, vagy a Hután át a felvégbe)
 7. Napkeltés (lélegzetelállító, állatleses) nagy kör: Rákóczi út, a Középhegyet jobbról megkerülve Cserkútpuszta – pataksziklavölgy/búvópatak mentén az ecsegi Várhegyig – Zsúnyi/Szuha patak (kéktúra) mentén vissza Szentiván felé (volt Alsómalom és vízművei, Hármasforrás)- visszaérkezés a Partra, vagy a Szigetbe.
 8. Késő esti (közúti világítás melletti) séta:– Kossuth u – Vörösmarty u. – Hunyadi u. - Rákóczi út, Szigetköz. (Sziget? – valamikor a patak és a vizimalom árka azzá tette)
 9. Temető, Pelecke (vaddisznó dögönye)
 10. A Peleckét jobbról (Alsótoldra néző oldalról indulva) megkerülve a Szőlőhegy felől visszatérni a faluba. Ha elkerülté(e)k az őzikék, akkor túl hangos volt(ál).
 11. Bablevesi csárda – Bészma hegygerinc, sziklacsoportok, Bak-kő. A csárdától gyalog, a Szurdokon keresztül érdemes visszatérni a faluba. (A szurdok szentiváni bejáratánál meredek hegyi út is vezetett a sziklákhoz)

Környék

1. Strand Pásztón (15 km, 27°C, 9.00/15.00/19.00, szuper) vagy Balassagyarmaton (32 km). Piac, benzinkút, bevásárlási lehetőség Pásztón. Ugyanitt a (nagy) templom és környéke megtekinthető/endő.

2. Hollókő a hegyeken át gyalog (6-7 km) és közúton (10-12 km) sincs messze.

3. Szécsény (22 km) szép, ahogy Garáb (7 km), Kutasó (3 km) és Bokor (5 km) fekvése, a vár Buják község közelében, s főleg a bujáki kálváriáról elénk táruló panoráma, Alsótold – az egykori templom helyén álló kereszttől szép a kilátás (közelében erdőszéli forrás).

4. B.gyarmat felé autózva nem szabad kihagyni Herencsényben a Palócok vigyázó nagykeresztjét, Cserhátsurány árpádkori templomát, a Madách múzeumot Csesztvén, Mohorán Tolnay Klári és Mikszáth emlékházát.

5. Mátraverebély – Szentkútra (32 km) régen gyalog is zarándokol-tak/tunk. (szentmise vasárnap 9.00 és 11.00, újra ferencesek működtetik, csodálatos a környezet is, minden nap látogatható). Mátraverebély és Mátraszőllős ősi templomai megtekintésre méltók.

6. Ecseg elérhető kocsival Alsótold-Nagymező-Kozárdon át, ill. gyalog a Hármasforrás után tovább menve.

7. Bablevesi csárda: 2 személyes (fatányéros) bőségtál és az őzpörkölt többször kipróbálva. Kozárd étterme és a Toldgold is finomat alkot.

8. Szanda vagy Drégely várához és Bujákra Bokron keresztül rövidebb az út. Mindkét hely nagy élmény lehet, sőt a bujáki műemlék kálváriáról elénk táruló csodálatos panoráma is.